Even Management: Next Generation
Foto: Øivind Skar
Even Management: Next Generation
Foto: Øivind Skar
Even Management: Next Generation
Foto: Øivind Skar
Even Management: Next Generation
Foto: Øivind Skar
Even Management: Next Generation
Foto: Øivind Skar
Even Management: Next Generation
Foto: Øivind Skar
Even Management: Next Generation
Foto: Øivind Skar
Even Management: Next Generation
Foto: Øivind Skar
Even Management: Next Generation
Foto: Øivind Skar
Even Management: Next Generation
Foto: Øivind Skar

Talentfabrikken

Norske Even Management har fostret en rekke førere på topp internasjonalt nivå. Nå rekrutterer de fra lavere aldersgrupper enn noen gang tidligere. Målet er å skape fremtidens verdensmester i rally.

Publisert Sist oppdatert

Først publisert i bladet BIL Autofil nummer 1-2020

I ti år har selskapet som ble startet av de kjente bilsportprofilene Erik Veiby, Valter Jensen, Einar Staff og Nils Tronrud (ta første bokstav i fornavnene, så har du navnet på selskapet) hjulpet talentfulle førere opp og frem.

I dag styres selskapet av Erik Veiby og sportssjef Roy Snellingen mens Staff er passiv investor. Veiby står for forhandlinger og management mens Snellingen har ansvar for den sportslige utviklingen som skjer på toppidrettens prinsipper.

Snellingen var i unge år i verdenstoppen innen motocross og arbeidet flere år som hovedtrener og sportssjef på NTG før han begynte i selskapet.

Startet med Andreas Mikkelsen
Even Rally, som det opprinnelig het, startet med at Andreas Mikkelsen oppsøkte Veiby med lua i hånda for å få økonomisk hjelp til satsingen etter finanskrisen i 2008. Det norske talentet hadde fått sin første WRC-bil allerede som 16-åring, men fikk beskjed om at han måtte ta turen ned i lavere divisjoner og vise hva han var god for før han kunne avansere til WRC.

Han kjørte noen løp i Subaru Cup, men Mikkelsen var med god hjelp fra Even Management snart på plass i en Skoda for å konkurrere i IRC sammen med kartleser Ola Fløene. Der ble det to mesterskapstitler, i 2011 og 2012, noe som ikke gikk upåaktet hen hos Skoda-eier Volkswagen som ansatte den unge nordmannen som tredjefører da de debuterte i WRC i 2013.

Snart ble også en finsk og en svensk fører snappet opp av Even Management – Veiby og Snellingen klarte nemlig ikke bestemme seg for om det var Pontus Tidemand eller Esapekka Lappi som hadde best forutsetninger for å nå helt til topps i sporten.

I dag vet vi at Lappi har tre års fartstid hos Toyota og ett hos Citroën, mens Tidemand ikke har greid å få fast sete hos et WRC-team selv om han hadde en strålende karriere i WRC2 for Skoda. Med kun en håndfull fabrikkteam er nåløyet meget trangt.

Kommende stjerner
Også Ole Christian Veiby kjører for Even Management – i 2020 kjører han full sesong i WRC2 for Hyundais fabrikkteam som driftes av estlandske Markko Märtin. I tillegg har Even den doble verdensmesteren i rallycross, Johan Kristoffersson i stallen, samt flere kartlesere i verdenstoppen.

Nå starter Even Management Next Generation – et nytt prosjekt basert på ti års egenerfaring. Visjonen er å drive motorsport på toppidrettens prinsipper, og hovedmålet er å skape en fremtidig verdensmester i rally. Og ikke bare det – om de lykkes vil de ha den yngste verdensmester noensinne i stallen sin.

Rallyførerne Andreas Mikkelsen og Ole Christian Veiby blir sammen med simracer i verdenstoppen, Tommy Østberg (i midten) mentorer for talentene (fra venstre) Benjamin Fuglesang, Oskar Biksrud, Dennis Bjerke og Karl Peder Nordstrand.

Tidlig påvirkning
– Vi jobber hele tiden med å videreutvikle oss og hadde lyst til å gjøre noe annet enn vi har drevet med tidligere. Vi vurderte å gå inn i andre idrettsgrener, men det er innen motorsport, og spesielt rally, vi har ekspertise og erfaring. Derfor besluttet vi å holde oss til sporten vi kjenner, og heller se om vi kan finne nye løsninger med hensyn til rekruttering, sier Roy Snellingen som lenge har drømt om å forme talenter fra meget unge aldersgrupper.

Rally er en sport som krever årevis med erfaring for å nå helt til topps. Yngste verdensmester gjennom tidene, Colin McRae, var 27 år da han vant tittelen i 1995. I dag er snittalderen på WRC-førerne 33 år, og det ser ikke ut som den vil synke noe særlig med det første.

Det er nær sagt umulig for en nykommer å få et sete i WRC uten årelang erfaring fra lavere divisjoner, noe som krever enorme budsjetter.

Simulatortrening
I Formel 1 er situasjonen en annen – selv om det er stor rift om setene også der er det flere tenåringer som har kommet seg til racingens øverste divisjon de siste årene. Felles for disse er at de er snappet opp i svært ung alder, gjerne mens de kjørte gokart, og at de har benyttet simulatortrening i utstrakt grad.

Et godt eksempel er Max Verstappen som vant sitt første Formel 1-løp som 18-åring – den yngste gjennom tidene. Han er blant verdens beste innen simulatorracing. Også det norske supertalentet, Dennis Hauger, som går gradene innen formelbil-racing, bruker svært mye tid på simulator.

– Statistikken viser at de tre siste verdensmestrene har kjørt rally i 6-7 år før de vant VM, hvorav 2-4 sesonger i WRC. Ved å begynne så tidlig som ved 14 års alder bør det derfor i teorien være mulig å vinne VM i en alder av 23-24 år. Derfor har vi nå plukket opp fire talenter i aldersgruppen 12-13 år til vårt nye simulatorteam, sier Snellingen som har utviklet en femtrinns modell for sine unge utøvere.

Virtuelle møter
De skal drive mye simulatortrening det første året. Til formålet har Even Management fått spesialbygget fem avanserte simulatorer – en til hver utøver samt en som står på hovedkontoret i Oslo.

Med avansert simulator hjemme i Sigdal kan Oskar Biksrud konkurrere online og få tilbakemeldinger fra instruktørene.

Hver mandag ettermiddag skal de fire konkurrere mot hverandre og en erfaren fører, det kan være Ole Christian Veiby når han er hjemme, eller Tommy Østgård, en av verdens beste simracere som konkurrerer på VM-nivå og er hyret inn for å coache de unge.

I tillegg har Even utviklet et treningsprogram etter tilsvarende oppskrift som benyttes for å utvikle toppidrettsutøvere, der deltagerne må føre treningsdagbok. Men selv om de får et program å følge, har skole og lekser høyeste prioritet.

Om noen av de fire skulle være klare for det og ha vist seg dyktige nok, vil det kunne være mulighet for en eller to til å prøve seg i et rally i løpet av året. I Baltikum er det nemlig ingen nedre aldersgrense for å kjøre rally i lavere divisjoner så lenge man har med en profesjonell kartleser, helst en med VM-erfaring. Og slike har Even Management flere av i stallen, som for eksempel Jonas Andersson og Stig Rune Skjærmoen.

I trinn to får utøverne mer praktisk rallytrening, og når de er 18-19 år skal de være i stand til å kjøre sine første løp i nest øverste divisjon, WRC2. De mest dedikerte kan da være attraktive for WRC-teamene som 20-åringer, og være helt i verdenstoppen innen de når midten av tyveårene.

Sportssjef Roy Snellingen i Even Management har utviklet et program basert på toppidrettens prinsipper, og målet er at de beste av talentene en dag skal nå helt til topps i Rally-VM. – Vi gir dem verktøyet, men de må selv ta ansvar for egen utvikling, sier han.

– Vi er opptatt av å bygge hele mennesker. Vi gir dem verktøyet – de får høste av vår kunnskapsbank inkludert tips og råd fra erfarne førere og kartlesere, men de må tenke selv og utforme sin egen utvikling. Og så er det viktig at vi har det gøy underveis, sier Snellingen.

Han legger ikke skjul på at det er økonomiske fordeler ved å starte så tidlig. De fem simulatorene koster til sammen mindre enn hva det koster å kjøre ett eneste WRC2-løp. Treningen er gratis, og simulatoren kan flyttes dersom en av deltagerne i teamet mister interessen eller ikke innfrir kravene Even stiller.

Utøverne de har plukket ut i første gruppe har bakgrunn fra gokart og crosskart, men Roy Snellingen ser heller ikke bort fra at de kan rekruttere fra andre idretter – Andreas Mikkelsen var jo for eksempel en dyktig alpinist før han startet rallykarrieren, nevner han som et apropos. Det viktigste er at de har naturlig talent og er villige til å ofre det som trengs for å bli toppidrettsutøvere.

Even Junior Team

Rekrutteringen av de nye utøverne startet med en søknadsprosess. Etter nøye vurdering av 18 mottatte søknader ble aktuelle kandidater kalt inn til intervju. Deretter fulgte en intern evaluering som medførte at fire utøvere ble valgt ut. Alle har vist gode resultater i sin gren, og de har alle de egenskapene som skal til for videre utvikling, sier Even Management om prosessen som har ført frem til at disse fire er valgt ut:

Navn:

Alder:

Bosted:

Karriere:

Oskar Biksrud

13 år

Eggedal

Gokart siden 2013

Dennis M. Bjerke

12 år

Lierskogen

Gokart siden 2013

Benjamin Fuglesang

13 år

Son

Gokart siden 2014

Karl P. Nordstrand

12 år

Hamar

Crosskart siden 2013

Powered by Labrador CMS