De indre verdier

Døm aldri en person etter utseendet, eller en bok etter omslaget. Det er de indre verdier som betyr noe, og de er ikke alltid like lett å få øye på. Det ser ut som Nick Veaseys holdning til biler også.

Publisert Sist oppdatert

Jeg ble stoppet av svenske tollen i Helsingborg en gang. Det er første gang jeg har sett røntgenbilde av en bil. Det hadde så høy oppløsning at det fant to pengesedler som hadde ramlet ned ved siden av setet – helt ubegripelig.

Det andre fant de ikke, for det var åpenbart ikke der.

Spesifikasjonene på Nick Veaseys røntgenoperasjon aner jeg ikke – jeg er bare overveldet av resultatene hans.

Men jeg vet han får lov til å bruke et anlegg på Fraunhofer-instituttet, det er de som blant annet vil at lastebilkapellet skal produsere strøm. Det er plassert i en bygning med 8 meter tykke vegger, så kraftige var ikke veggene i Helsingborg, så det er åpenbart vi har med en virkelig bulldozer av en røntgenstråleutsender å gjøre her.

Men Veasey må ha noen egne tricks også – for han fotograferer jo et 3D-objekt og gjør det helt 2D uten at det er åpenbart at vi får fortegnelser slik du opplever når du for eksempel fotograferer et hus med altfor kort brennvidde.

Ikke aner jeg hvordan han får skjeletter inn i noen av bilene sine heller, jeg har en følelse av at dette apparatet er i heftigste laget for levende vesen som skal forbli levende.

Det eneste jeg egentlig vet er bildene er fascinerende, og at han produserer begrensede, signerte serier av dem og at han blir tatt så seriøst at han både har hengt på Albert og Victoria og mottatt International Photography Awards.

Du finner en rekke av bildene på hjemmesidene hans

Dessuten vet jeg at han tok med seg en lastebil med et noe mindre røntgenanlegg – her er vi mer på Helsingborg-nivå – og dro til England for å fotografere en stor hage i Kent. – Det tok tid og krevde tålmodighet, forteller han. Og fascinerer i hvert fall ikke meg på samme måte.

Organiske fenomener gjennomlyst etter Wilhelm Conrad Röntgens oppskrift, den som skaffet ham den første Nobelpris i Fysikk som ble delt ut i 1909, er jeg liksom litt mer vant til.

Men til de grader å se innmaten i min gamle Fiat 500, eller en Boble som jeg kjenner så godt, for ikke å snakke om SuperMiuraen, gir meg et helt nytt syn på gamle venner.

Powered by Labrador CMS