- m.BilNorge.no - Artikkel -
bilde
De ti dyreste i 2019
Fremdeles betales det fantasipriser på auksjoner. Men ikke fullt så fantastiske som for bare noen år siden. Smaken har også endret seg. Her er de ti dyreste auksjonsbilene fra 2019.

Det er åpenbart mange som syns det er både morsomt og interessant å vite hvor mange millioner et-eller-annet en-eller-annen bil ble kjøpt for. 

Men det er en klar tendens til at disse spesialinteressene får stadig mindre å glede seg over.

Monterey i fjor høst var et glimrende eksempel på at ikke alt selger lenger, i hvert fall ikke til de prisene som antydes i de forseggjorte katalogene.

En del surr rundt «den første Porschen» en VW type 64 viste tydelig at auksjonshusene ikke er helt på nett lenger, og resultatene fra de tre auksjonene som fant sted i Paris ved Retromobile-tider bekrefter også at ikon-biler ikke lenger er en garantert investering.

Summerte man alle forhåndsanslagene – og en del av bilene ble også solgt med «no reserve» – fikk man en forventet salgssum på 120 millioner euro. Resultatet ble 55,3 og en mengde usolgte biler.

Samtidig, som du vil se av listen under, har kundenes smak endret seg sterkt. Blant rekordbilene gjennom tidene – og da snakker jeg om de tyvetalls som ble solgt for mer enn 19,8 millioner dollar, den dyreste på dagens liste – er det noen fra 30-tallet, og ingen er eldre enn 1967-modell.

På 2019-listen er det bare én som er førkrigs, men enda mer oppsiktsvekkende – to er fra det siste ti-året. Biler du ville karakterisere som bruktbiler og ikke biler med, allerede, klassisk status.

Jeg lover ikke at denne listen er korrekt, jeg er ikke altfor god til å følge auksjoner tett, og dessuten vet vi ikke alltid at et hammerslag virkelig betyr et salg. Vi kjenner heller ikke til priser som oppnås utenfor auksjonslokalene etter at de fleste har gått hjem.

Hvis vi begynner bakfra ser fjorårets rekordliste ut til å se slik ut:

Nr. 10
Michael Schumachers F 2002 Formel 1 bil, som han ble verdensmester i, ble solgt av RM Sotheby’s i Abu Dhabi for 6,644 millioner US dollar.

Se bilder i auksjonskatalogen

Nr. 9
Enda en Ferrari. En 250 GT, Serie 1, Cabriolet fra 1958 ble solgt på Pebble Beach av Gooding & Co. for 6,8 millioner US dollar.

Se bilder i auksjonskatalogen

Nr. 8
Vel er den unik, men allikevel: en Pagani Zonda Aether fra 2017 ble også solgt av RM Sotheby’s i Abu Dhabi. Denne gikk for 6,8 mill. US dollar.

Se bilder i auksjonskatalogen

Nr. 7
En Ferrari 250 GT SWB med Lusso-spesifikasjoner gikk for 7,6 millioner US dollar på Gooding & Companys auksjon i Scottsdale. Altfor dyrt, men det var fordi bilen hadde tilhørt Nicolas Cage. (Du visste kanskje ikke at onkelen hans er den berømte filmmannen Francis Coppola?)

Se bilder i auksjonskatalogen

Nr. 6
Dette var den første Ford GT 40 Roadster som ble kjørt av legender som Jim Clark, Ken Miles og Carroll Shelby. Tenk Ford vs. Ferrari. 7,65 mill. US dollar hos RM Sotheby’s på Monterey.

Se bilder i auksjonskatalogen

Nr. 5
Ferrari igjen. En forholdsvis bemerkelsesuverdig 250 GT Short WheelBase solgt av RM Sotheby’s, også denne på Monterey, for 8,15 millioner US dollars.

Se bilder i auksjonskatalogen

Nr. 4
Her er vi over på bruksbiler igjen. En 2014 Lamborghini Veneno Roadster – det ble bygget hele ni eksemplarer av den. Den gikk for 8,34 millioner US dollar på Bonhams Bonmont-salg.

Se bilder i auksjonskatalogen

Nr. 3
Denne 1958 Ferrari 250 GT Long Wheelbase California Spider fikk for 9,905 mill. US dollar på Gooding & Companys salg på Pebble Beach. Bilens unike detalj var frontlykter dekket med plexiglass.

Se bilder i auksjonskatalogen

Nr. 2
Dette var en virkelig klassiker. 1939 Alfa Romeo 8C 2900B med et Berlinetta-karosseri fra Touring. Artcurial solgte den for 19,26 US dollars på Retromobile i fjor.

Se bilder i auksjonskatalogen

Nr. 1
Fjorårets dyreste var en 1994 McLaren med Le Mans spesifikasjoner. Fremdeles benchmark for alle nye superbiler. Ble solgt for 19,8 millioner US dollar av RM Sotheby’s på Monterey.

Se bilder i auksjonskatalogen

Del på facebook   twitter
Annonse: