- m.BilNorge.no - Artikkel -
bilde
Verdensrekord med Opel
Da Nicola Walde gikk til Opel, hadde intet menneske gjort mer enn 1219 kilometer med egen muskelkraft i løpet av 24 timer. Nå skulle rekorden gruses.

Jeg ante ikke engang det fantes slike rekorder, men det er visstnok allmennfag for folk med Guinness rekordbok innen rekkevidde.

Ikke ante jeg at det fantes klasser i denne grenen heller, men her finnes det rekorder både for kvinner (1012 km) og herrer.

For alt jeg vet deler man opp i vektklasser og aldersklasser også, men glem det – øvelsen heter i hvert fall HPV som står for Human Powered Vehicle.

Og det er det nettopp det dreier seg om, en slags sykkel, hypereffektiv selvfølgelig, som omtrent ikke veier noe.

Nicola Walde hadde den gamle kvinnelige rekorden, men nå hadde hun fått et nytt Vehicle, konstruert av partneren, Daniel Fenn. 14 kg veier den såkalte Velomobilen.

Siden den 44 år gamle sportspersonen sponses av Opel, var det jo ganske naturlig at Opel var en viktig del av dette nye rekordforsøket. Damen bor i Hamburg, men fraktet Vehiclet ned til Opels hovedkvarter i Rüsselsheim med en Vivaro.

Derfra dro de ut på den nærliggende prøvebanen til Opel, nær Dudenhofen. Nici skulle bruke den 4,8 km lange høyhastighetsbanen der til rekordforsøket.

Som servicebil hadde hun selvfølgelig en Ampera-e.

La oss, siden vi er kommet så langt, minne om at Opel er egentlig en sykkelfabrikk. På et av de mest kjente bildene av gamle Adam Opels fem sønner, ser du dem sitte på en Quintuplet – en femseter. 

Allerede i 1886 bygde de sine første sykler, mange av dem dukket opp i sykkelsporthistorien. I 1926 bygde de sin sykkel nummer én million – da var de jo for lengst i gang med biler også.

Les vår rikt illustrerte artikkel i forbindelse med Opels 150-årsdag

I 1928 ble det satt en Opel-rekord som virkelig varte. Leon Vandeerstuyft, en belgisk racer på pedal, syklet i 122,77 km/t bak en pacer. Den rekorden sto i mer enn 50 år.

Etter å ha bygget 2.621.965 sykler, solgte Opel denne delen av virksomheten til NSU i 1936.

Men tilbake til fr. Walde.

Dudenhofen er et sted som ikke er ukjent med verdensrekorder. En Opel GT med diesel satte en rekke rekorder der i 1972 – 197 km/t var det høyeste de oppnådde.

Og i 2003 fant vi Opels Eco Speedster der med 17 rekorder på innsiden av 24 timer.

(saken fortsetter)

Men nå var det Waldes tur. Sin egen rekord var hun ganske sikker på å klare, men det ville jo være stas da, samtidig å ta med seg manne-rekorden.

Den første jobben gikk greit – hun slo sin gamle med 76 km, etter 227 runder med et snitt på 56 km/t. 12-timers rekorden røyk selvfølgelig i samme slengen.

Men mannerekorden – den absolutte verdensrekorden – står fremdeles.

Temperaturer på opptil 30 grader og et par tropiske regnskyll, ga henne ikke akkurat optimale forhold.

«Synd», sa hun «jeg hadde mer inne».

Ting kan med andre ord tyde på at siste runde ennå ikke er syklet.

Del på facebook   twitter
Annonse: